Onderzoek wijst uit dat  je nergens zo veel narcisten zult aantreffen als op kantoor.

Volgens Michael Maccoby, psychoanalyticus en leiderschapsdeskundige, komt dat doordat narcisten opbloeien in leidinggevende functies. Zogenoemde “productieve narcisten” voelen zich op hun gemak in risicovolle situaties en hebben voldoende charme en overtuigingskracht om mensen ertoe aan te zetten hun ideeën te steunen.

“Narcisten hebben anderen altijd geïnspireerd en de toekomst vormgegeven”, schrijft Maccoby voor Harvard Business Review. “Zie bijvoorbeeld hoe een directeur bij softwarebedrijf Oracle de narcistische topman Larry Ellison beschrijft: ‘Het verschil tussen God en Larry is dat God niet gelooft dat hij Larry is.’”

Het probleem is natuurlijk dat narcisten vooral voor zichzelf zorgen, klaar staan om iedereen uit te schakelen die een bedreiging vormt, en graag met andermans veren pronken.

De volgende elf eigenschappen zouden er weleens op kunnen wijzen dat ook jouw baas een narcist is.


Ze vinden het leuk om mensen te vernederen.

Foto: Paramount Pictures

Narcisten halen anderen naar beneden, zodat ze zelf positiever uit de verf komen.

"Andermans bewondering werkt als een drug voor ze", zegt Mitja D. Back, psycholoog aan de Johannes Gutenberg Universiteit in het Duitse Mainz, in Psychology Today. "Op de lange termijn wordt dat moeilijk, omdat niet iedereen voor ze blijft applaudisseren. Ze moeten dus altijd op zoek naar nieuw publiek om aan hun 'high' te komen."

Het behoeft geen betoog dat narcisten met hun hang naar controle en drang om zich ten koste van anderen omhoog te werken, geen ideale managers zijn.


Zelfs wanneer ze iedereen om zich heen afkraken geldt: kritiek op henzelf is ongepast.

Foto: 1Day Review/Flickr/CC BY 2.0

Een narcist accepteert zelfs niet de kleinste schijn van kritiek, aldus dr. Karlyn Borysenko van Zen Workplace tegen Business Insider.

De minste suggestie dat ze weleens imperfect zouden kunnen zijn, drijft ze al tot waanzin.


Het zijn echte controlfreaks.

Foto: R. Powell / Stringer / Getty Images

Narcisten houden van leidinggevende posities. Die bieden hen immers de mogelijkheid anderen te domineren en hun behoefte aan constante zelfbevestiging te bevredigen.

Ze floreren in "leiderschapssituaties waarin ze anderen kunnen domineren zonder dat ze samen hoeven te werken en zonder dat ze te lijden hebben van een slechte reputatie", aldus  psycholoog Scott Barry Kaufman in Psychology Today.


Ze zijn jong, ze zijn man.

Foto: Alexey Kalabin / Strelka Institute/Flickr

Het kostte psycholoog Frederick Stinson 34.653 interviews om tot de conclusie te komen dat mannen narcistischer zijn dan vrouwen.

O ja, narcisme beleeft z'n piek wanneer het individu een jonge volwassene is en neemt af over de jaren.


Ze vloeken vaak.

Foto: Strelka Institute for Media, Architecture and Design/Flickr

De psychologen Nicholas Holtzman en Michael Strube van de Washington Universiteit in St. Louis ontdekten dat narcisten meer geneigd zijn tot ruziemaken en meer vloeken dan mensen met minder narcistische trekjes.

Ze gebruiken ook meer seksueel getinte scheldwoorden.


Ook al zijn ze de baas, ze zijn niet altijd even effectief.

Foto: jesterpop/Shutterstock

Hoewel ze vaak leidinggevende posities bekleden, zijn ze niet altijd effectief, zo blijkt uit een studie van de Universiteit van Illinois. Ze zijn niet effectiever dan leidinggevenden die geen narcistische trekjes hebben.


Ze haten emoties.

Foto: Anna Kholina / Strelka Institute/Flickr

"Het feit dat je gevoelens in aanwezigheid van anderen uit, wil zeggen dat je emotioneel geraakt kunt worden. Door familie, vrienden, partners en door de omstandigheden", schrijft psycholoog Craig Malkin van de Harvard Medical School in de Huffington Post.

Daarom haten narcisten emoties. Het ervaren van emoties "staat haaks op hun gevoel van perfecte autonomie", schrijft Malkin. "Toegeven dat je iets voelt, betekent dat je geraakt kunt worden door iets of iemand buiten jezelf."

En dus verandert de narcist het gespreksonderwerp wanneer het over gevoelens gaat of wanneer een onderwerp te dichtbij komt.


In plaats van te luisteren, wachten ze tot ze weer kunnen spreken.

Foto: Strelka Institute for Media, Architecture and Design/Flickr

Volgens Anita Vangelisti, psycholoog aan de Universiteit van Texas, houden narcisten tijdens een gesprek de aandacht vast door "overdreven handgebaren te maken, luid te spreken en desinteresse te tonen door glazig te kijken als anderen spreken."


Ze kleden zich beter dan alle anderen.

Foto: Rotten Tomatoes

Volgens een studie van de universiteit van de Washington Universiteit kleden narcisten zich stijlvoller dan hun omgeving en zijn ze vaker fysiek aantrekkelijk.

Ze zijn eerder geneigd georganiseerd, netjes en duur gekleed door het leven te gaan. Vrouwelijke narcisten zijn eerder geneigd make-up te dragen en een diep decolleté te hebben, aldus de studie.


Het ene moment houden ze van je, het volgende haten ze je.

Foto: Nutlegal Photographer / Shutterstock

Narcisten zien de wereld zwart-wit, aldus dr. Neil J. Lavender, auteur van Toxic Coworkers: How to Deal with Dysfunctional People on the Job.

"Ze lopen met je weg tot je ze teleurstelt, en dan haten ze je", zegt Lavender tegen Business Insider. "Er bestaat geen middenweg."


Ze weigeren over iets anders te praten dan over zichzelf.

Foto: Strelka Institute for Media, Architecture and Design/Flickr

Brengt je baas of collega het gesprek steeds weer op zichzelf? Dikke kans dat je met een narcist te maken hebt.

"Ze willen altijd omringd zijn met "fans" en houden ervan in het middelpunt van de belangstelling te staan met verhalen – het liefst met een cirkel van ademloze toehoorders om ze heen", zegt Lavender. "Vaak gaan deze verhalen over hun verbazingwekkende wapenfeiten, en meestal sterk overdreven."

Drake Baer en Vivian Giang droegen bij aan een eerdere versie van dit artikel. 

LEES OOK: De 11 meest gemaakte blunders bij het opzeggen van je baan